Slabý rast ekonomiky USA stlačil cenu ropy WTI pod 100 USD za barel

01.05.2014 Celý región

New York 1. mája (TASR) - Cena americkej ropy WTI zaznamenala na záver stredajšieho (30. 4.) obchodovania pokles pod 100 USD za barel (159 litrov), prvý pokles pod túto hranicu za tri týždne. Dôvodom boli informácie z USA, že rast americkej ekonomiky v prvom kvartáli sa takmer zastavil a navyše, zásoby ropy v krajine vzrástli na rekordnú úroveň. Informovala o tom agentúra AP.

Americké ministerstvo obchodu v stredu oznámilo, že ekonomika USA vzrástla v 1. kvartáli 2014 medziročne len o 0,1 %, keď ekonomickú aktivitu do veľkej miery ovplyvnilo mimoriadne nepriaznivé počasie v zimných mesiacoch. Prudké spomalenie rastu, aj keď výraznejšie, než sa pôvodne čakalo, je však pravdepodobne len dočasné, keďže s nástupom teplejších mesiacov sa situácia v ekonomike začala zlepšovať.

Informáciu ministerstva obchodu ale následne doplnila správa amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň vzrástli o 1,7 milióna barelov. Aj keď bol rast slabší, ako očakávali analytici, celkový objem zásob dosiahol rekordných 399,4 milióna barelov. Okrem toho zásoby benzínu vzrástli o 1,6 milióna barelov, pričom ekonómovia počítali s ich poklesom.

V reakcii na tieto informácie cena ropy WTI s dodávkou v júni klesla v stredu na záver obchodovania v New Yorku o 1,54 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 99,74 USD (72,01 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, poklesla o 91 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 108,07 USD za barel.
 

Vyberte región